We hebben 41 gasten en geen leden online

Lectio Divina project

Van april 17, 2019 09:00 tot april 17, 2019 10:00
Categorieën: dienst
Hits: 78

Veertigdagentijd project “ Lectio Divina” in de Dorpskerk

Lectio Divina is een leeswijze van de bijbel die dicht tegen bidden aan ligt: een luisterende, biddende manier van het lezen van een bijbeltekst.  Een manier die al eeuwenlang in de traditie van kloosters bestaat.

Deze lectio divina kent vier stappen: lezen (lectio), mediteren (meditatio), bidden (oratio), rusten in Gods aanwezigheid (contemplatio). Veel protestante christenen zijn deze manier van bijbellezen aan het ontdekken, ook omdat ‘lectio divina’ helpt om los te komen van een al te rationele en verstandelijke manier van omgaan met de bijbel. Lectio divina is: bijbellezen met je hart. In het vertrouwen dat de Geest van het Woord altijd dicht in de buurt is als je bezig bent met de bijbel.

De praktijk leert dat het samen beoefenen van de lectio divina zeer verrijkend is. Het is gemakkelijk om samen met anderen een tijdje stil te worden en te blijven en tegelijkertijd te luisteren naar wat Gods Geest door een gekozen tekst wil zeggen. Daarom wordt er een landelijk project gelanceerd waarin gedurende de veertigdagentijd 2019 op veertig plekken in Nederland ontmoetingen worden georganiseerd waar men samen kennis kan maken met lectio divina. Ook in Nootdorp zal een dergelijke groep starten, op de zes woensdagen in de tijd voor Pasen, te weten 13, 20 en 27 maart en 3, 10 en 17 april, van 9 tot 10 uur, in de Dorpskerk ( ingang via de zijdeur). Op www.contemplatio.nl kunt u over dit project meer informatie vinden, en daar wordt onze Dorpskerk ook vermeld als een van de locaties om bij elkaar te komen. Onlangs verscheen het boek: “ samen luisteren in de stilte”, van o.a. Jos Douma en Anselm Grün.  Dit boek vormt richtlijn voor deze bijeenkomsten, maar het is niet noodzakelijk het boek zelf aan te schaffen.

Juist de veertigdagentijd vormt een mooie periode om samen de stilte te zoeken en intens te luisteren naar de stem van de Heer die de weg van de liefde is gegaan.
Graag vooraf aanmelden als u mee wilt komen doen bij Marieke Wapenaar via mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 3107346.


­