We hebben 57 gasten en geen leden online

Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom we als kerkgemeente ons moeten verdiepen in het Jodendom?

Kerk en Israel in NootdorpIn de kerkorde staat dat we onopgeefbaar verbonden zijn met het volk Israël. Dat is nu zo’n zin waar je je bij achter de oren kunt krabben, want wat staat er eigenlijk. Voor mij betekent het dat we erkennen dat het Christendom ooit is begonnen als een Joodse secte. Dat Jezus Joods was en naar de synagoge ging. En het betekent dat we nieuwsgierig moeten zijn naar de Joodse gemeenschappen wereldwijd en heel bijzonder die in Nederland. En dat we meewerken aan het bestrijden van antisemitisme.

Ik ben in Nootdorp benoemd als medewerker voor Kerk en Israël. Ik adviseer de wijkkerkenraad over dit onderwerp, ik werk mee aan de Israëlzondag en ik informeer de gemeente via de kerkbode over Joodse onderwerpen. En ik kan, als daar belangstelling voor, is excursies of avonden organiseren. Ik wil daarbij stimuleren om nieuwsgierig te zijn.

En ik ben niet de enige. In de ring Zoetermeer zijn een aantal Kerk en Israëlmedewerkers actief. Ik onderhoud daar contacten mee. En ik maak deel uit van de classicale commissie Zuid Holland Noord. Deze staat nog in de kinderschoenen na de vorming van de nieuwe classes.

Zoals we nu onze band met Joden vormgeven, zo is het niet altijd geweest. In de kerkorde van de Nederlands Hervormde Kerk in 1938 stond: "De Kerk richt zich in het gesprek met Israël tot de synagoge en tot allen die bij het uitverkoren volk behoren, om hen uit de Heilige Schrift te betuigen dat Jezus de Christus is".

Nu doen we dat niet meer, we vinden niet meer dat we de plaats van de Joden als uitverkoren volk hebben overgenomen als Christenen (met de opmerking dat er nog steeds christenen zijn die dit wel geloven, deze vinden we vooral in de Evangelische keren en de orthodoxe kerken).

Onze geschiedenis is helaas met bloed doordrenkt. De progroms na Goede Vrijdag, wanneer het Beklag Gods in de kerk werd voorgelezen zijn berucht. men ging dan even de moordenaars van Jezus afstraffen. En onlangs het feit dat de Joden gelijke rechten kregen in 1795 werden ze met argwaan en naijver bekeken. Toen kwam de shoa, waar zes miljoen Joden vermoord zijn. Ze werden vermoord in het christelijke Europa. En niet alleen de Duitsers hadden schuld. Alle christelijke staten werkten mee: Nederland voerde de bevelen van de Duitsers uit. In Vichy Frankrijk werden de Joden opgespoord en vermoord. Oostenrijk leverde de meeste vrijwilligers die als SS'er in de kampen bewaker waren. En de Oost Europese Staten zoals de Oekraïne en Roemenië hadden al voordat de Duitsers daar binnentrokken veel Joden op gruwelijke wijze vermoord. In de kampen kwamen 4 miljoen Joden om. Twee miljoen Joden zijn op een ander wijze vermoord in de diverse landen van Europa. Pas bij de uitzending van het Eichmanproces begrepen we hoe verschrikkelijk het geweest was. Direct na de oorlog was er nog geen aandacht voor, de eerste prioriteit was de opbouw van het eigen land. En de Joden die terugkwamen werden bepaald niet met open armen ontvangen. Maar langzaam langzaam begon men zich de ernst van wat gebeurd was te realiseren. Bij de kerk zette men toen een andere koers uit. Men begon zich te realiseren dat het christendom sterke wortels had in het jodendom. Dat Jezus een Joodse man was geweest die de diensten in de synagoge bijwoonde. In de kerkorde nam men in het eerste artikel op dat we als kerk onopgeefbaar verbonden zijn met het volk Israël. Men startte landelijk een overleg met de Joden. In de kerkorde legde men vast dat ook plaatselijke gemeentes een Kerk en Israëlmedewerker moeten benoemen.

Informatie over de protestantse kerk kunt u vinden via deze link.

Bel gerust als u vragen heeft over dit onderwerp

©Nel van den IJssel-Groen,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel. 06 1235 7884

­